Amerika’nın Büyük Felaketlerde Kaçabilmek İçin Tasarladığı Kıyamet Uçağı’nın Eşsiz Özellikleri: Tam 3,5 Milyar Dolar Değerinde!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu sessiz bekçi, nükleer savaş üzere mümkün felaketlere karşı hazır bekleyen dev bir kartaldan daha fazlası. Amerika’nın Kıyamet Uçağı’nın neden bu kadar merak uyandırdığı ise özelliklerinden kaynaklı.

Stratejik savunmanın gökyüzündeki muhafızı olan Kıyamet Uçağı’nın her ayrıntısı düşünülerek tasarlanmış özelliklerine ve öbür hava araçlarından ayrılan ayrıntılarına birlikte bakalım.

Amerika neden bu türlü bir uçağa muhtaçlık duyuyor?

Nükleer savaş, felaket, askerî ve hükûmet altyapısını tehdit eden bir çatışma durumu için Kıyamet Uçağı tasarlanmış. Havadan komuta merkezi olan bu uçağı, Amerika dışında Rusya da üretiyor.

Test için nükleer elektromanyetik darbe simülatörü

Uçağın birinci üretim emeli ise Soğuk Savaş periyodunda askerî varlıkları yönlendirmekti. Uçak, bu yüzden de yalnızca ulusal önderlerin bağlantı kurmasını sağlayacak aygıtlarla donatıldı. Lakin daha sonra fark ettiler ki taşınabilir bir askerî komuta merkezi epeyce yararlıydı.

Kıyamet Uçağı’nın öbür savaş uçaklarından farkı ne?

Stratejik komuta ve denetim merkezi, askerî uçak Boeing E-4B, mümkün berbat senaryoda ABD Lideri, ABD Savunma Bakanı ve öbür federal yetkililerin 3 gün boyunca havada kalarak savaşı yönetmesini sağlıyor. Hareket hâlinde olduğunda “Ulusal Havadan Operasyon Merkezi” olarak isimlendirilen bu uçak, en son teknolojiye sahip.

Son teknoloji denilse de aslında uçakta nükleer patlamadan kaynaklanabilecek hasara daha az hassas olduğu için analog uçak aletleri kullanılıyor. Ayrıyeten patlama nedeniyle pilotların görüş alanının kapanmaması için kokpitte özel maskeler yer alıyor. Birtakım pencereler ise patlamalara karşı muhafaza sunan ağ ile kaplı.

Uydu sınırı konsolu

Gelişmiş bir uydu bağlantı sistemi ise dünya çapında bağlantıya imkan veriyor. Uçaktan rastgele bir cep telefonu yahut sabit sınır numarasına da ulaşılabiliyor. Radyo-TV sinyalleri alabilen sistemler, kısa bildiriler okuyup görüntü yayımlayabiliyor.

Havadan yakıt ikmaline hazırlık

Akustik denetim, teknik denetim ve elektrikli bileşenlerin soğutulması için iklimlendirme sistemi de uçakta mevcut. Uçuş esnasında yakıt ikmali de yapabilen uçak; dört motor, eğimli kanat ve uzun menzilli yüksek irtifa uçağı.

Nükleer savaş üzere çeşitli felaketlere karşı sağlam bu uçak, ülke liderlerinin havadan emir vermesine de imkan tanıyor. Elektromanyetik darbelere karşı da güçlü olan Kıyamet Uçağı Boeing E-4B, pek çok savunma sistemini da bünyesinde barındırıyor.

Güvenli radyo alanı

Boeing E-4B tıpkı vakitte 35,4 saat boyunca çalışır vaziyette havada durabiliyor. Yarısı havacı olan 90 askerlik bir muharebe çalışanı tarafından yönetilen uçakla, 244 operasyon takımı ve 277 bakım vazifelisi ilgileniyor.

Uçak, 112 kişilik yolcu kapasitesi ile birçok bölmeye sahip.

5 bin metrekarelik alanı ile ABD Hava Kuvvetleri’nin bugüne kadarki en büyük uçak mürettebatı Kıyamet Uçak; federal yetkililer, uçuş ve misyonlu çalışanları ile toplamda 112 kişilik yolcu kapasitesine sahip. Natürel ki bu kadar kişi için farklı farklı kısımlar var.

Güvertenin art kısmı; uçak kumandanı, yardımcı pilot, navigatör uzmanı ve uçuş mühendisinin olduğu uçuş ekininin dinlenmesi ve uyuyabilmesi için ayrılmış. Bunun yanı sıra art kısımda yiyecek deposu ve dinî törenler için alan da eklenmiş.

Uçağın orta kısmında konferans salonu bulunuyor. Salonda 9 kişilik konferans masası ve projeksiyon aygıtı da var. Konferans salonun ardında ise 29 işçinin sığabileceği operasyon alanı duruyor. Burada konsollar, otomatik santraller, direkt erişimli telefonlar ve radyo devreleri, santral çizgiler için monitör paneli ve ses kaydedici mevcut.

Havada en az 3 gün kalacak bu kadar kişi için uçakta başka bir kısım de ayrılmış. Ön girişte mutfak var ve mutfak içerisine buzdolabı, derin dondurucu, fırın ve mikrodalga gibi sıcak yemek yapmaya imkan sağlayan eşyalar yerleştirilmiş.

Ön girişin ardı da yönetici dairesine ilişkin. Ulusal Komuta Otoritesi alanında ofis, salon, uyku kısmı ve giyinme odası var. Ayrıyeten dünya çapında inançlı ve net irtibat sağlayan telefon araçları da burada.

Felaket olmasa da tedbir gayeli uçağın kullanıldığı vakitler da var.

Kıyamet Uçağı, farklı vakitlerde farklı emeller için de kullanılıyor. 1995’te yaşayan Opal Kasırgası bunlardan biri. FEDA (Federal Acil Durum İdare Kurumu), kasırga vaktinde bir tane E-4B uçağı kullandı.

11 Eylül 2001 Pentagon saldırısının akabinde da E-4B’ye benzeyen bir uçak, Washington’da görüldü. Hava trafik denetim ve kayıtlarına nazaran de uçak Beyaz Saray’ın etrafında daire çizdi ve Washington’da bir bekleme alanına girdi. Birinci uçağın Dünya Ticaret Merkezi’ne çarpması ile de beklemeye giren uçak için ise daha sonrasında belirtilmemiş bir nükleer silah alanına yönelik inceleme turuna çıkıldığı açıklaması yapıldı.

Başkanların Amerika dışındaki seyahatlerine de kimi vakit öteki yedek uçaklar eşlik ediyor. Acil bir durumda kullanılmak üzere yedek uçak, liderin varış noktasına yakın ikinci bir havalimanında bekliyor.

Barack Obama’nın Hawaii ziyaretinde bir E-4B, 200 mil uzaklıktaki Hilo Memleketler arası Havaalanı’nda bekledi.

Bu uçağın masrafı ne kadardır dersiniz?

1973’te yapılan Boeing E-4 için o devrin parası ile 548 milyon dolar harcandı. Bu sayı, 2022’de 3,61 milyar dolara eş bedel olarak iddia ediliyor. 2005 yılında ise 2 milyar dolar (2022’de 3 milyar dolar) fiyatında beş yıllık bir yükseltme mukavelesi yapıldı. Ayıca E-4’ü işleten hava kuvvetleri, saat başına yaklaşık 160 bin dolar (2022’de 195.097 dolar) harcamış oluyor.

Kaynaklar: Air Force Times, ABD Hava Kuvvetleri

Uçaklar hakkındaki öteki ilgili içeriklerimiz:

Kaynak; https://www.webtekno.com/amerika-kiyamet-ucagi-h138680.html

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Amerika’nın Büyük Felaketlerde Kaçabilmek İçin Tasarladığı Kıyamet Uçağı’nın Eşsiz Özellikleri: Tam 3,5 Milyar Dolar Değerinde!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Birmalumat.com - Haber ve Teknoloji Dünyasının İncisi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin