200 Yıllık Gizem Çözüldü: Türkiye’deki Bulunan En Kıymetli Taş, Birinci Sefer Sentetik Olarak Üretilebildi!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de de birtakım bölgelerde çıkarılan, hatta ülkemizin en pahalı taş olarak lanse edilen dolomit ile ilgili değerli bir gelişme yaşandı. ABD’deki Michigan Üniversitesi ile Japonya’daki Hokkaido Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, ortak bir çalışma ile bu taşı sentetik ortamda üretmeyi başardılar. Dolomit üretimi, aslında yaklaşık 200 yıldır tartışılan bir mevzuydu fakat bir türlü başarılı olunamamıştı.

Dolomit, tabiatta kendi kendine oluşan, yıllar içerisinde de büyüyebilen bir kaya tipi olarak biliniyor. Olağan ‘yıllar’dan kastımız birkaç yıl üzere bir mühlet değil. Milyonlarca yıldan bahsediyoruz. İşte bilim insanları, bu kayanın nasıl büyüdüğünü anlamak ve kopyalamak için yaklaşık 200 yıldır çalışıyorlardı. Lakin laboratuvar ortamındaki büyütme teşebbüsleri, dolomitin oluşmasını sağlayan mineral yapısının bozulmasına yol açıyordu. Bu da elde edilen maddeyi dolomit olmaktan çıkarıyordu.

Yeni çalışma ile yıllardır konuşulan sorun çözülmüş oldu

Dolomit taşının doğal ortamda büyümesini sağlayan şeyin doğanın kendisi olduğu zaten biliniyordu. Yani yağmur, güneş, kar, rüzgâr ve gel git üzere tabiat olayları, bu gerecin büyümesine yardımcı oluyordu. Bilim insanlarının tahlili de bu şartları taklit etmek oldu. Bilgisayar ortamında atom simülasyonları oluşturan bilim insanı, bu simülasyonlarda atomlar ortası güç gibi hassas hesaplamalar yaptılar. 

Yapılan hesaplamalar, bilim insanlarının gayelerine ulaşmalarını sağladı. Elde ettikleri bulgular ışığında dolomiti su, kalsiyum ve magnezyumdan oluşan bir çözeltinin içine batıran uzmanlar, bu karışımı elektronlarla titreştirmeye başladılar. Oluşan titreşim, moleküler yapıdaki yanlışların yok olmasını sağlamıştı. 2 saatlik titreşim dönemi, dolomitin 100 nanometre büyümesini sağlamıştı.

Yapılan çalışma, dolomit üretiminden fazlasını ortaya koydu

Yapılan çalışma, dolomitin tabiatta nasıl oluştuğunun anlaşılması ve bu unsurun nasıl büyütüleceğinin anlaşılmasını sağladı. Lakin dahası var. Bilim insanları, son çalışma ile moleküllerin nasıl süratli ve yüksek kalitede çoğaltılabileceğini anlamış oldular. Bu da potansiyel olarak, sentetik olarak üretilen tüm gereçler için daha yüksek kaliteye ulaşılabileceği manasına geliyor.

Kaynak; https://www.webtekno.com/gercegi-kadar-kaliteli-sentetik-molekuller-uretilebilecek-h138820.html

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
200 Yıllık Gizem Çözüldü: Türkiye’deki Bulunan En Kıymetli Taş, Birinci Sefer Sentetik Olarak Üretilebildi!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Birmalumat.com - Haber ve Teknoloji Dünyasının İncisi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin