Hükûmetin 2021 yılında duyurduğu ‘kur muhafazalı mevduat‘ (KKM) sisteminden kurtulmak için attığı adımlar sonuç veriyor üzere görünüyor. Zira Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayımlanan yeni bilgilere nazaran KKM sisteminden çıkış, son 10 haftalık dönemde 500 milyar lirayı aştı. Açıklanan son bilgilerle KKM’deki toplam meblağ, 2,92 trilyon TL oldu. Bu sayı, 15 Ağustos’ta 3,4 trilyon TL idi.
Tabii KKM’den çıkan para TL cinsinden mevduat hesaplarına aktarılıyor. Dal kaynaklarından edinilen bilgilere nazaran gerçek şahısların mevduat hesaplarındaki toplam para, 4,7 trilyon liraya kadar yükselmiş durumda. Üstelik mevduat faizlerinin şimdi düşük olduğu inanışı da var. Dal kaynaklarına nazaran bankaların mevduat hesapları için yüzde 45’e varan faiz oranlarını biraz daha artırması, yatırımcının mevduat hesaplarına dönüşünü hızlandıracak.
KKM’ye yönelik adımlar, yatırımcının sistemden çıkmasına neden oldu
Hükûmet, 2021 yılında bu sistemin ülke iktisadına yararlı olacağını ve dolarizasyonu düşüreceğini düşünüyordu. Fakat bu türlü bir şey yaşanmadı. Hatta bu süreçte dolar ve enflasyonda çok önemli artışlar yaşandı. Nureddin Nebati’nin yerine geçen Mehmet Şimşek ve takımı de bu sistemi ortadan kaldırmak için birtakım adımlar attı. Bankalardan asgari faiz zorunluluğunun kaldırılması ile sistem, teknik olarak sona ermiş oldu. İşte sistemden çıkışın nedenleri de tam olarak bu.
KKM’den çıkış tam gaz devam ediyor olsa da bunun Türkiye’ye bedel ödetmeye devam ettiğini söylemek gerek. Ekonomistlere nazaran KKM sistemi öldürülmüş olsa bile hazineye yük olmaya devam ediyor. Bunun nedeni ise geçmişteki uygulamalar. Vatandaşın dolardan uzaklaşıp KKM’ye döneceğini düşünerek atılan adım, ne yazık ki dolar kurunun da yüzde 50 kadar artmasıyla birlikte hazineye ekstra yük bindirdi. KKM duyurulduğunda 18 civarında olan dolar TL paritesi, şimdilerde 28’in üzerinde seyrediyor…
Kaynak; https://www.webtekno.com/kur-korumali-mevduat-sisteminden-kacis-basladi-h138498.html