Türkiye’deki Yazılımcı Maaşlarını Gösteren Tablo Gündem Oldu: Yazılımcılar Nitekim “Çok” mu Kazanıyor?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ülkemizde pek çok kişi işini gücünü bırakıp yazılım alanına geçmeye çalışıyor. Pek çok gencimiz de eğitim hayatında yazılımla ilgili kısımlara yöneliyor. Michael Page isimli şirket tarafından gerçekleştirilen ve yazılım kesimindeki maaş trendlerini ortaya koyan bir araştırma, en azından maddi manada bu yönelimi açıklamaya yardımcı oluyor.

Araştırmaya nazaran dalda maaşlar epey yüksek lakin tablonun ne kadar hakikat olduğu konusu tartışılıyor. Elbette ki Michael Page, elde ettikleri bilgilerden çıkarılabilecek en hakikat sonuçları çıkarıyor. Aslında bilgilerin ne kadar gerçek ve kapsayıcı olduğunu ayrıyeten incelemek gerekiyor.

Öncelikle buradaki bilgiler yıllık ve brüt maaşları gösteriyor

Brüt maaş demek, vergilerin kesileceğini unutmamak gerekiyor demek. Üstelik ülkemizde vergiler kademelidir, azdan az çoktan çok masraf mantığıyla çalışır. Aldığınız para arttıkça daha üst vergi dilimine girersiniz, daha çok kesinti yaşarsınız. 1 milyon lira için örnek verirsek, yıl başında 60 bin 500 olan maaşınız, orta artırım olmazsa sene sonu geldiğinde 45 bin lira civarına geriler. Yıl sonunda %39’dan fazla vergi ödemiş olursunuz, bu da net gelirinizi yıllık 608 bin lira seviyesine çeker. 1 milyon TL’yi görünce çok geliyor lakin kıdemli bir yazılımcının yıl sonunda aylık yararının 1500 dolar olması çok şaşırtan değil.

İkinci nokta ise kimi şirketlerde, şirket siyaseti olarak yılda 13-14 maaş ödenebiliyor. Bu da yıllık maaş ortalamalarını üste gerçek çekebiliyor. İkramiye olarak ödenen ek ödemeler ile olağan maaş, vergilendirmede tıpkı formda değerlendirilmiyor. 

Peki bölümde nitekim de aylık brüt maaşı 100 bini geçen beşerler var mı?

Elbette var, her bölümde var. Bilhassa kurumsal ya da kurumsal görünümlü kalabalık şirketlerde teknoloji departmanlarına ciddi maaşlar ödeniyor. Sene başlarında net maaşı bile altı haneyi gören çalışanlar olabiliyor. Burada temel değerli nokta aslında başlangıç düzey durumlardaki maaşlar. Tabloda başlangıç maaşlarının pek yüksek gözüktüğünü söylemek mümkün olsa da bu alanda dünya çapında bir yetişmiş iş gücü eksikliği olduğunu da belirtmekte yarar var. Global rekabet maaşları üst çekiyor. Yazılım bölümündeki çalışan açığı kapandıkça bu çıtalar da aşağı hakikat inmeye başlayacaktır.

Bir de anketlerin her vakit doğruyu yansıtmama durumu kelam konusu

Anketler size her vakit hakikat sonucu vermezler, bu toplumsal bilimlerdeki araştırmalarda karşılaşılan en büyük problemlerinden biridir. Örnek vermek gerekirse yöneticilerin, kendi altlarında çalışanlarla alakasını ölçmek için yapılan testlerde işverenden çekinen çalışanlar hatalı bilgiler verebilir. Gönüllülük aslıyla yapılan çalışmalarda da genelde kendisine güvenenler istekli olur. ‘Dükkanınız pak mi diye bakabilir miyiz?’ derseniz, dükkanının pak olduğunu bilenler bu teklifi kabul eder. Dükkânı pak olmayanlar ise mazeret bulur ve dükkânı incelemenize müsaade vermez. Emsal durum maaşlarda da kelam konusu olabiliyor. Buradaki bilgiler, bölümün tamamını kapsamıyor. 

Yani bu tablodaki datalar daha çok kontrollere giren, muhakkak bir kurumsallık düzeyine ulaşmış olan ve bilgilerini paylaşmayı kabul eden firmaların dataları. Öte yandan freelance çalışarak bu sayıların çok daha üstünde yahut altında gelir elde etmek de mümkün. 

Kaynak; https://www.webtekno.com/turkiye-yazilimci-maaslarini-gosteren-tablo-gundem-oldu-h138883.html

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’deki Yazılımcı Maaşlarını Gösteren Tablo Gündem Oldu: Yazılımcılar Nitekim “Çok” mu Kazanıyor?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Birmalumat.com - Haber ve Teknoloji Dünyasının İncisi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin