Yatırımcısına Dünya Yıkılıyor Üzere Hissettiren Rug Pull (Halı Çekme) Dolandırıcılığı Nedir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

‘Hepimiz güçlü oluyoruz, 1 atıyorsun 100 oluyor ve hatta Ay’a gidiyoruz.’ üzere konuşmalar kripto varlık piyasasında çok yaygındır ve aslında bir o kadar da tehlikelidir. Toplumsal medyadan, bir tanıdığınızdan ya da kendi araştırmalarınız ile çok fazla yükselme potansiyeline sahip bir kripto bulmuş olabilirsiniz. Pekala ya yükselmezse, ya dolandırıcılık ise?

Bunlara rug pull ya da halı çekme dolandırıcılığı deniliyor. Bir öteki ismi da exit scam yani çıkış dolandırıcılığıdır. Bu şekil dolandırıcılıkların en fazla görüldüğü vakitler boğa periyotlarıdır.

Rug pull dolandırıcılıkları; yüksek vaatlere sahip ya da çok başarılı olabilecek bir kripto varlığın ardındaki geliştiricilerin, grubun ya da yöneticilerinin bir anda tüm yatırımcıların parasını alıp kaçmasıdır. E doğal durum bu türlü olunca projenin yatırımcıları tüm paralarını bir anda kaybetmiş oluyor.

Rug pull dolandırıcılıkları hakkında bilmeniz gereken her şey:

İlk olarak rug pull dolandırıcılıkları kripto âleminde sıklıkla görülür. Bu üslup projelerin token’leri ekseriyetle merkeziyetsiz borsalarda süreç görürler. Ansızın ortaya çıkarlar ve hatta geleceğin Bitcoin’i ya da Ethereum’u olarak isimlendirilirler.

Takımı ve kurucuları anonimdir, kilitli token’leri yoktur, çok yüksek getiri vadederler ya da kısa müddette fiyatın ‘Ay’a çıkacağı’ tez edilir. Yatırım yapmayı düşündüğünüz bir kripto varlık projesi bu stil tehlike işaretlerine sahipse daha fazla araştırma yapmalı ve tahminen de yatırım yapmamanız ya da yatırımınızı küçültmeniz gerekir.

CertiK tarafından yapılan bir araştırma, 2020 ve 2023 yılları ortasında yaşanan 40 rug pull dolandırıcılığına odaklandı. Dolandırıcıların toplamda 12 milyon dolara kadar para çaldığını tespit etti.

Bu araştırma, ayrıca 40 dolandırıcılığın 25’inde proje kadrosunun kaçtığını, 4’ünde proje geliştiricilerinden birinin yatırımcıları dolandırdığını, 6’sından da proje kurucusunun sorumlu olduğu ve geri kalan 5’i ise sınıflandırılamayan başka nedenler ile projenin rug pull yaptığını tespit etti.

Bunlara ek olarak rug pull dolandırıcılıklarının ortalama 93 gün sürdüğünü ve sonra projenin fişinin çekildiğini tespit ettiler.

Kripto varlık piyasa tarihinde görülen en büyük 5 rug pull dolandırıcılığı:

Aslında Türk kripto varlık yatırımcıları Thodex skandalı yüzünden rug pull dolandırıcılığına alışık fakat buna birazdan değineceğiz. Şimdiye kadar yaşanan en büyük rug pull dolandırıcılıklarına, kurucularının kimler olduğuna, ne kadar çaldıklarına ve bu sahtekârlığın ardındakilerin tutuklanıp tutuklanmadığına bakalım.

Dünyanın en büyük rug pull dolandırıcılığı OneCoin.

  • Kurucusu kim: Ruja Ignatova
  • Ne kadar çalındı: 4 milyar dolar
  • Tutuklandı mı: Hayır

Hepimizin aşina olduğu Thodex de aslında bir rug pull dolandırıcılığıydı.

  • Kurucusu kim: Faruk Fatih Özer
  • Ne kadar çalındı: 2 milyar dolar
  • Tutuklandı mı: Evet

AnubisDAO dolandırıcıları, 24 saat bile geçmeden yatırımcıların paraları ile kaçtı.

  • Kurucusu kim: Bilinmiyor
  • Ne kadar çalındı: 60 milyon dolar kıymetinde Ethereum
  • Tutuklandı mı: Hayır

Popüler Netflix dizisinden esinlenerek çıkarılan SquidGame Token, yatırımcılarını derinden üzdü.

  • Kurucusu kim: Bilinmiyor
  • Ne kadar çalındı: 3 milyon dolar
  • Tutuklandı mı: Hayır

Projenin tüm Mutant Ape Planet NFT’leri satılınca kurucusu rug pull yaparak kaçmaya çalıştı.

  • Kurucusu kim: Aurelien Michel
  • Ne kadar çalındı: 2,9 milyon dolar
  • Tutuklandı mı: Evet

Bir kripto varlık projesinin rug pull yapmayacağını anlayabilir miyiz?

Rug pull dolandırıcılık örneklerine uzaktan bakarsanız projeye yatırım yapan herkesin güya bir anda zengin olacak üzere tanıtıldıklarını fark edeceksiniz. Bir kripto varlık projesinin rug pull yapmayacağının birinci göstergesi ise, projenin gerisindeki kurucuların ve geliştiricilerin kimliğinin kamuya açık olmasıdır.

Örneğin, piyasa bedeliyle en büyük birinci 10 kripto varlığa bakarsanız bunların kurucuları ve geliştiricileri muhakkaktır ya da Bitcoin üzere tanınmış merkeziyetsiz varlıklardır.

Bundan sonra token’lerin yüzde kaçının proje takımı tarafından tutulduğuna bakmak gerekir. Projenin kurumsal yatırımcıları varsa onların kim olduğuna bakmak da değerlidir.

Son olarak projenin bir yol haritasına sahip olması da bir artıdır. Bunlar dışında büyük kripto varlık borsalarından listelenmesi, yatırımcı topluluğunun büyük olması ve projenin büsbütün merkeziyetsiz olması üzere noktalarda bir artıdır.

Rug pull dolandırıcılığının örneklerine ve karakteristiğine baktıktan sonra artık emsal tehlike işaretleri veren kripto varlık projelerini çok daha düzgün tespit edebilirsiniz.

Diğer ilgili içeriklerimiz:

Kaynak; https://www.webtekno.com/rug-pull-hali-cekme-dolandiriciligi-nedir-h138931.html

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yatırımcısına Dünya Yıkılıyor Üzere Hissettiren Rug Pull (Halı Çekme) Dolandırıcılığı Nedir?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Birmalumat.com - Haber ve Teknoloji Dünyasının İncisi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin