Neredeyse Tüm Cisimlerin Gölgesi Varken Ateşin Gölgesi Neden Yoktur?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir mum yaktığımızı ve onu duvar kenarına yaklaştırdığımızı hayal edelim. İnce ve uzun mumun yansıması duvarda mevcuttur fakat ateşin gölgesi nerededir? Bu işte bir tuhaflık var üzere.

Peki bir cismin yahut unsurun gölge oluşturabilmesi için gerekli olan durumlar nelerdir ve bu noktada ateş, hangi farklılıklara sahiptir?

Bu soruya yanıt verebilmek için öncelikle bilimin ışığında gölgenin ne olduğuna bakalım.

Gölge, ışık ışınlarının bir yüzeye ulaştığı durumda ve bir obje tarafından engellendiğinde oluşan karanlık bir alan veya şekildir. Gölge, ışık kaynağı ile gölgenin oluşacağı obje ortasında sırf opak bir öge yerleştirildiğinde oluşabilir.

Bazı ışık kaynakları ve unsurlar, gölge oluşturma yeteneğine sahip değildir. Bu unsurlar, birtakım durumlarda ışık ışınlarını kesebilir ve yüzeyde anlık gölgeler oluşturabilir. 

Peki bu, ateşin gölgesi olabileceği manasına gelir mi?

Aslında karşılık hem evet hem hayır. Ateşin gölgesi yoktur zira ışık, bir objenin içinden geçmediğinde gölgeler oluşturur. Bu sebeple güçlü bir ışık kaynağı, parlak bir alevin üzerinden geçtiğinde gölge oluşmadığı net bir formda görülebilir. 

Kısaca hiçbir iki ışık demeti, direkt etkileşime giremez. Ateş bir ışık kaynağıdır ve ışık kaynaklarının gölgesi yoktur. 

Bir başka taraftan ateşin gölgesi olabilir lakin bu, düşünüldüğü üzere değildir.

Alevler kendi başlarına gölge oluşturamasa da yansıtılan ışık ışınının rastgele bir kısmı kırıldığında yahut kesildiğinde gölge oluşabilir. Gölge alanı çoğunlukla ışının en az ölçüde ışık aldığı alandır.

Işının epeyce az ölçüde ışık alan dimer alanı, onu saptıran yahut kısıtlayan opak objenin halini alır. Bu ışık demeti, alevler tarafından engellenirse yahut tekrar yönlendirilirse lakin bu formda bir gölge oluşabilir.

Ayrıca yangın alevlerinin, ışığı engellemesi yahut saptırması mümkündür.

Yangınla birlikte çok sayıda çeşitli hidrokarbon bileşeni ve alev tarafından yakılan yakıt yahut oksijen molekülleri açığa çıkar. Yangın başladığında atmosfere; karbondioksit, su buharı, kurum ve başka kirletici hususlar salınır. 

Bu sebeple alevin sıcak hava içermesi üzere kolay bir sebepten ötürü, ışık ışınındaki ışık sapmaya uğrayabilir ve kendi gölgesini oluşturabilir. 

Peki alevlenen ateşin gölgesi nasıl oluşur?

Sıcak hava ve alev sonunu çevreleyen soğuk hava, ışığın ileri itme tesirinden ötürü uzağa gerçek bükülmesine sebep olabilir. Tıpkı bir kamera merceğinde olduğu üzere, iki farklı materyal ortasındaki sapma arayüzlerinde kırılmalar gerçekleşir.

Alev, sıcak hava ve kimi kirletici unsurlar içerdiğinden, ışık demeti içindeki ışığı saptırır ve kendi gölgesini oluşturur. Bu sebeple; alevlenen ateşin ve öteki elementlerin oluşturduğu gölgeler, dans eden dalgalar üzere görünür.

Bunun yanında, bir ateşin gölgesini görebilmek için alevlerin içinden geçen ışık demetinin, ateşin parlaklığından daha parlak olması gerekir. 

Alev yahut ateşten geçen ışık, alev ışığına nazaran sönükse, ateşin ürettiği ışık alanı loş alanı doldurur ve böylelikle gölge oluşmaz.

Örneğin gece karanlığında bir kamp ateşinde loş bir el feneri yaktığınızda, alevlerin gölgesi düşmez. Ancak daha parlak ve güçlü bir ışık, beraberinde ateş ve dumandan gelen ısıyla birlikte bariz bir gölge oluşturur. 

Kaynaklar: West Texas A&M University, Physics Stack Exchange, Engineerine

Işık ve gölge hakkındaki öbür içeriklerimiz:

Kaynak; https://www.webtekno.com/ates-golge-neden-yok-h138759.html

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Neredeyse Tüm Cisimlerin Gölgesi Varken Ateşin Gölgesi Neden Yoktur?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Birmalumat.com - Haber ve Teknoloji Dünyasının İncisi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin