Birinci Kere “Mükemmel Güneş Sistemi” Keşfedildi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzayda üzerinde yaşam barındırması mümkün olan gezegenleri arayış seyahati devam ediyor. Chicago Üniversitesi’nden astronomlar, NASA’nın TESS ve Cheops uydularını kullanarak HD110067 isimli yıldız ve etrafındaki gezegenleri inceledi.

Söz konusu gezegenlerde hayat olma ihtimali görülmedi fakat teorik bir sistem, birinci sefer gerçekte gözlemlenmiş oldu. Bilim insanları bu sistemin ‘mükemmel bir güneş sistemi’ olduğunu açıkladı.

Mükemmel güneş sistemi nedir?

Güneş sistemleri iki farklı formda oluşuyor. Birincisi bizim de içinde bulunduğumuz güneş sistemi üzere ‘vahşice‘ oluşan sistemler. Bu sistemlerin oluşum sürecinde gezegenler birbirlerine çarpıyor, kimileri birleşiyor, kimileri yok oluyor. Sonuç olarak bizim sistemimize benzeri sistemlerde gezegenler farklı boyutlarda oluyor.

Mükemmel güneş sistemleri kelam konusu olduğunda ise bu türlü bir durum kelam konusu olmuyor. Gezegenler belirli bir aralıkla diziliyor ve hepsi aşağı üst tıpkı boyutlarda oluyor. Bu gezegenler çok az değişiklik geçiriyor, harmoni içinde hareket ediyor ve daha dairesel yörüngeler izliyor. HD110067‘nin sistemi de bu türlü bir sistem. Bu sistemler, gezegenlerin oluşum süreçleri hakkında da daha fazla bilgi elde edebilmeyi sağlıyor.

‘Daha evvel kimsenin görmediği bir şeyi görüyoruz’

Araştırma hakkında bir açıklama yapan Warwick Üniversitesi’nden Dr. Marina Lafarga-Magro, ‘Bu hakikaten çok heyecan verici, daha evvel kimsenin görmediği bir şeyi görüyoruz’ tabirlerini kullandı. 

Sistem o kadar istikrarlı ki gezegenlerin de hareketleri ortasında bir alaka var, bizim sistemimizdeki üzere bağımsız hareket etmiyorlar. En yakın gezegenin yıldızı etrafındaki 3 cinsine karşılık, 2. sıradaki gezegen 2, 3. sıradaki gezegen ise 1 tıp atıyor. 4. gezegenden sonra ise gezegenlerin bir yılları ortasında 4:3 oran kelam konusu. Hatta bilim insanları gezegenlere birer nota tanımlayarak bu hareketleri bir müziğe de çevirdi. 

Her biri Dünya’nın iki-üç katı büyüklüğünde olan gezegenlerin yapıları ise Neptün’e benziyor. Bu gezegen tipi Samanyolu’nun en yaygın gezegen tipi olsa da yapıları hâlâ tam olarak bilinmiyor. Gezegenlerin kayalık mı, gazlardan mı yoksa sıvılardan mı oluştuğu bile tam olarak bilinmiyor. Yeni sistemin merkezindeki yıldızın da parlak olması, bu bahiste yeni araştırmalar yapılabilmesinin önünü açıyor. 

Araştırma Nature dergisinde yayımlandı.

Kaynak; https://www.webtekno.com/mukemmel-gunes-sistemi-kesfedildi-h138956.html

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Birinci Kere “Mükemmel Güneş Sistemi” Keşfedildi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Birmalumat.com - Haber ve Teknoloji Dünyasının İncisi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin