Meğer Markanın İsmiymiş: Hepimizin Kullandığı “Pilot” Kalemler 1 Asır Önce Nasıl Ortaya Çıktı?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Evde, okulda, iş yerinde ya da biri telefonun ucunda bir adres verirken not almak için gözlerimizin birinci etapta aradığı şeylerden biridir pilot kalemler. Tabiri caizse akarı kokarı da yoktur ve epeyce kullanışlıdır.

Şimdi, kalem çeşidinin bir ismi zannetsek de aslında markanın ismi olan pilot kalemlerin nasıl ortaya çıktığına daha yakından bakalım.

Aslında pilot kalem dediğimizde aklımızda bir ‘kalem türü’ beliriyor fakat aslında tek bir Pilot var, o da aşağıda gördüğünüz marka.

Pilot kalemlerin yaratıcısı Ryosuke Namiki, 1918 yılında kurduğu bir şirketle bu icadın temellerini atar. Namiki’nin şirketi birinci etapta her ne kadar öbür bir isme sahipse de 1989 yılında Pilot Corparation ismiyle yoluna devam etti ve şimdilerde Japonya’nın 1., ABD’nin ise 3. kalem üreticisi pozisyonunda faaliyetlerini sürdürüyor.

1900’lü yılların başına dek yazı yazmak için mürekkep ve fırça kullanan Japonlar, 20. yüzyılla birlikte bilhassa tarihi mutabakatlarda zorluk yaratan harflerini biraz daha kolaylaştırmaya çalışır ve silinmeyecek bir kaleme muhtaçlık duyar.

Hâl bu türlü olunca yazı yazma gereksinimi çok daha fazla artış gösterir ve Japon kalem dalının doğuşu bu noktada başlar.

Aslında temel mesleği makine mühendisliği olan Ryosuke Namiki, içinde bulunduğu periyotta altın çağını yaşayan dolma kalemlerden bir epey etkilenir.

Arkadaşı Masao Wada ile ortalık kurarak Namiki Manifacturing Company ismi altında kesintisiz mürekkep ile epey uzun bir müddet yazı yazılabilmesine imkan sağlayan dolma kalemlerin üretimine başlar.

Bunun yanında denizciliğe tutkun olan bu iki ortak, birinci ürettikleri dolma kaleme denizcilik lisanında rehber ve önder manasına gelen pilot ismini verir ve pilot kalem efsanesi ortaya çıkar.

İlk otomatik uçlu kalemin atası sayılan mekanik pilot kalemler, 1927 yılında üretilmeye başlanır.

1950’li yıllara gelindiğinde ise mürekkep üretiminde uzmanlaşan Pilot Pen Co. akışkan olmayan mürekkeplerin, dolma kalemlerden çarçabuk akmadığını fark ederek ucuna bir bilye yerleştirmeyi dener. 

Böylece mürekkebin akması ve kâğıda eşit olarak yayılması sağlanmış olur ve 1961’e gelindiğinde birinci pilot tükenmez kalemler, piyasaya sürülür.

Roller uçlu ve sıvı mürekkepli kalemlerin tanıtımı 1976 yılında, devamında jel mürekkepli roller uçlu pilot kalemlerin lansmanı ise 1993’te yapılır. Şimdilerde neredeyse hepimizin elinin altında olan Pilot V5 kalemler de 1984’te üretilmeye başlanır.

Pilot kalemleri bu derece kullanışlı ve vazgeçilmez kılan, aslında mürekkebidir.

Japonya’da 3 farklı fabrikası bulunan Pilot Pen Co.; birinde ileri ve hassas teknolojiye sahip uçlar üretirken, Pilot Ink Co. fabrikasında ise mürekkep üretimi gerçekleştirilir. Tekrar FriXion Pilot kalemlerinde kullanılan ısıya hassas ve klasik mürekkep, bu fabrikada üretilir.

FriXion ismiyle anılan bu kalemler, pilot kalemler ortasında en son patentli teknolojiye sahip olanıdır. FriXion pilot kalemlerde kullanılan ısıya hassas mürekkep, 60 derecenin üzerinde kâğıt üzerinde görünmez olurken, -10 derecede tekrar kâğıt üzerinde görülebilir. Yeniden mürekkebi sayesinde tekraren silip tekrar yazı yazmak da mümkündür. 

Söz konusu kalem üretimi olduğunda Hiratsuka fabrikası; tükenmez, otomatik kurşun ve dolma kalemlerin yan sanayi üretimlerinin tamamını gerçekleştiriyor.

Hiratsuka fabrikası

Ayrıca bu fabrika; kalemin sonuna kadar kullanılmasına imkan sağlayan mürekkep regülatörü, ultra güçlü keçe uç, bilyenin düşmesi durumunda halini koruyan ve sızıntı yapmasını engelleyen tungsten karpit bilye üretimine devam ediyor.

Yine kalemin sızıntı yapmasına pürüz olan ATT sistemli ve asla hava geçirmeyen akıllı kapaklar, otomatik kurşun kalemlerde düşme durumunda uçların kalem içinde kırılmasını engelleyen uzun basma sistemi ve ucu içine girebilen dolma kalemler gibi kalem bölümüne dair birçok teknoloji, bu fabrikada üretilmekte.

Kaynaklar: Wikipedia, Callifabe, Pilot 1, 2

Webtekno;https://www.webtekno.com/pilot-kalemler-nasil-ortaya-cikti-h138429.html

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Meğer Markanın İsmiymiş: Hepimizin Kullandığı “Pilot” Kalemler 1 Asır Önce Nasıl Ortaya Çıktı?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Birmalumat.com - Haber ve Teknoloji Dünyasının İncisi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin