Dikkat! B12 eksikliğiniz başınıza iş açabilir!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

  B12 vitamini, kırmızı kan hücrelerinin üretimi ve hudut sisteminin işleyişi için gerekli olan kıymetli bir besindir. B12 eksikliği, bu fonksiyonların bozulmasına neden olarak çeşitli belirtilere yol açabilir. Örneğin gereğince uyuduğunuzu düşündüğünüz vakitlerde bile sabah çok yorgun uyanıyorsanız ya da ne kadar dinlenirseniz dinlenin yeniden de halsizseniz bunun sebebi B12 eksikliğiniz olabilir , pekala B12 eksikliğinizin sebebi ne olabilir?

B12 EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ NEDİR?

  • Yorgunluk ve halsizlik: B12 eksikliği, bedenin güç üretme yeteneğini bozarak çok yorgunluğa ve halsizliğe neden olabilir.
  • Konsantrasyon sıkıntıları: B12 eksikliği, beyninizin odaklanmasını ve bilgiyi işlemesini zorlaştırarak konsantrasyon meselelerine yol açabilir.
  • Nörolojik sorunlar: B12 eksikliği, hudut sisteminin hasar görmesine neden olarak karıncalanma, uyuşma, istikrar meseleleri ve yürüme zorluğu üzere nörolojik sorunlara yol açabilir.
  • Dil sorunları: B12 eksikliği, lisanın şişmesine, kızarmasına ve ağrımasına neden olabilir.
  • Anemi: B12 eksikliği, kırmızı kan hücrelerinin üretimini bozarak anemiye yol açabilir. Anemi, cildin soluklaşması, nefes darlığı ve çarpıntı üzere belirtilere neden olabilir.

B12 eksikliği, aşağıdaki faktörlerden kaynaklanabilir:

  • Vejetaryen yahut vegan beslenme: B12 vitamini, hayvansal besinlerde bulunan bir vitamindir. Vejetaryen yahut vegan bir diyet uyguluyorsanız, B12 desteği almanız gerekebilir.
  • İnce bağırsak sıkıntıları: İnce bağırsaktaki birtakım problemler, B12 vitamininin emilimini bozabilir. Bu sıkıntılar ortasında çölyak hastalığı, Crohn hastalığı ve ülseratif kolit yer alır.
  • B12 vitamininin emilimini bozan ilaçlar: Bazı ilaçlar, B12 vitamininin emilimini bozabilir. Bu ilaçlar ortasında metformin, proton pompa inhibitörleri ve siklosporin bulunur.
  • B12 vitamininin depolanmasındaki sıkıntılar: Yaşlandıkça, bedenimiz B12 vitaminini daha az depolar. Bu nedenle, yaşlı beşerler B12 eksikliği geliştirme riski daha yüksektir.

  B12 eksikliği tanısı, kan testleri ile konur. B12 eksikliği tespit edilirse, çoklukla B12 vitamini desteği ile tedavi edilir. B12 eksikliği, erken teşhis ve tedavi ile çoklukla iyileştirilebilir. Lakin, tedavi edilmeyen B12 eksikliği, kalıcı hudut hasarına yol açabilir. B12 eksikliğinin öteki belirtileri ortasında iştah kaybı, kilo kaybı, mide bulantısı, kusma ve depresyon yer alabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dikkat! B12 eksikliğiniz başınıza iş açabilir!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Birmalumat.com - Haber ve Teknoloji Dünyasının İncisi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin