Simtel’den Aycell’e: Sessiz Sedasız Ortadan Kaybolan Ünlü Türk Markalarına Ne Oldu?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir vakitler eğlenmeye gittiğimiz, alışveriş yaptığımız, önünden geçtiğimiz yahut reklam sinemalarını izlediğimiz pek çok markayı artık göremiyoruz. Tabir yerindeyse tozla duman olan bu markalar; mali problemler, yönetimsel çatışmalar, kurun yükselmesi ve siyasi belirsizlik üzere sebeplerden ötürü iflas bayrağını çekebiliyor.

Bugün, vaktinde epeyce popüler olmalarına ve toplumun büyük bir kesiti tarafından rağbet görmelerine karşın işler zıt gittiğinde bir ‘Hoşça kal…’ bile demeden ortadan kaybolan ünlü Türk markalarını inceleyeceğiz.

‘Zehirli ayakkabı’ ile gündeme gelen Arow

‘Tek gibisi öteki teki‘ üzere argümanlı bir sloganla piyasaya giren Arow, Türkiye’nin dev ayakakabı markalarından birisiydi. 2014 yılında Arow marka ayakkabıların zehirli olduğu haberi ise markanın piyasadan silinmesine sebep oldu.

Direkt olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığının yaptığı açıklamaya nazaran, 15 model ayakkabıdan numune alındığı bu modellerden 12 adedinin ilgili bildirimlerdeki kimyasal kısıtlara uygun olmadığı belirtildi. Ortadan bir yıl geçtikten sonra da Arow’un iflasına karar verildi.

Kaynak: Hürriyet

Şapkasıyla meşhur Türk Petrol 

İş modeli olarak ürün ithal edip iç pazarda dağıtmak üzerine şurası olan Türk Petrol, 1972 yılında istasyon sayısını beş yüzün üzerine çıkardı. Ama bir yıl sonra gerçekleşen petrol krizi bilhassa Türkiye’yi ve hasebiyle Türk Petrol’ü de etkiledi.

2005’te Türk Petrol’ün Hollanda merkezli Shell’in istasyonlarına dönüştürülmeye başlandı. 2015 yılında ise Demirören Holding, Total’in Türkiye’deki tüm operasyonlarını satın aldı. Bu satın almadan sonra Türk Petrol, Demirören Grubu’nun akaryakıt kesiminde dördüncü markası oldu. Öbürleri ise Milangaz, Total ve M Oil… 

Hülya Ayşar’lı reklamı pek meşhur olan Türk Petrol’ün kıssası burada bitmiyor.

2020 yılında ise OYAK, Hoş Enerji’yi satın aldı. Hoş Güç, Total ve M Oil’i bünyesinde bulunduran bir oluşumdu. OYAK, Hoş Enerji’yi Demirören’den alınca Total ile pazara geri döndü. Yani bugün yenilenen yüzüyle Total Energies olarak… Bu satın almadan sonra ise Türk Petrol markası, Oyak kümesine geçmiş oldu anlayacağınız.

Kaynak: Kadir Kuru

Türkiye’nin yerli ve millî operatörü Aycell

 

Aycell, rekabetin kıyasıya olduğu GSM piyasasına dayanamayan operatörlerden biriydi. Türk Telekom bünyesinde 2001 yılında kurulan Aycell; Turkcell, Telsim, Aria gibi rakiplerine göre fiyat avantajı sunarak ön plana çıkmaya çalıştı.

Tüketici lehine adımlar atsa da kurulmasından bir yıl sonra hedeflerine ulaşamayan Aycell, hem pazara geç girmesi hem de fiyat politikası üzere sebeplerle ziyan etmeye başladı. 

Altyapı yatırımlarına büyük bir kaynak gerektiği ve kapsama alanı manasında da yetersiz olan Aycell, en sonunda Aria ile birleşti. Türkiye’nin en büyük sermayeli şirketlerine ortasına giren ikili için yeni bir marka kimliği de beraberinde geldi ve Avea doğdu. 2006 yılında ise Avea, yoluna Türk Telekom ile devam etti.

Kaynak: Bigpara

Yabancı teknoloji şirketlerine baş tutan Gold Bilgisayar

1990 yılların başlarından temelleri atılan Gold Bilgisayar, Türkiye’nin en büyük teknoloji perakendecilerinden birisiydi.

Ömer ve Başkan Dinç tarafından temelleri atılan şirket, 10 yıllık bir mühlet zarfında 56 mağaza açtı. Küçümsenmeyecek bir büyümeye ulaşan şirket, pazarda önemli kelam sahibi olan yabancı şirketlere karşı ayakta kalmayı başardı lakin bu başarı uzun vadeli olmadı.

Kurun yükselmesi, siyasi belirsizlik, ithal edilen mallara tedarikçilerin artırım yapması ve BDDK’nın taksit sınırlaması yapması üzere sebepler Gold Bilgisayar’ın sonunu getirdi.

Kaynak: Hürriyet

Çocukluk hayallerimizle birlikte yıkılan Tatilya  

90’lı yılların İstanbul’unda çocukluğunu yaşayan herkes Tatilya’yı bilir. Tatilya, 20 Nisan 1996 tarihinde dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından açılışı yapılarak faaliyete geçen bir eğlence parkıydı.

İşletmenin mali durumunun berbatlaşması, Tatilya’nın kapatılmasının sebeplerinden biriydi. Tatilya’nın 1997 yılından itibaren daima olarak ziyan etmesi işletmenin satışını da zorlaştırdı. 2000’li yılların başında Türkiye’de birçok yeni cümbüş merkezinin açılması ve dolayısıyla rekabetin artması Tatilya’nın kapanmasının bir öbür nedenlerinden biriydi. 

Kaynak: Wikipedia

Hatırlayanların gözü yaşlı olduğu İxir 

1999 yılında bir intenet servis sağlayısıcı olarak hizmet hayatına başlayan İxir, devrinin en çok tanınanlardan biriydi.

İxir, her ne kadar tanınan olsa da yönetimsel manada birtakım meşakkatler yaşadığı için kısa bir mühlet sonra düşüşe geçti. Birinci yılının akabinde medya ve e-ticaret alanında da teşebbüslerde bulunan İxir, 2000 yılında gelen ekonomik kriz dalgasının mağdurlarından biri oldu ve kapatıldı. 

Banu Alkan’ın oynadığı İxir reklamını hatırlayanlar burada mı?

Kendisinden geriye birkaç CD ve reklam filminden başka bir şey kalmayan İxir’in Doğuş Holding’e 72 milyon dolar ziyan ettirdiği biliniyor.

Kaynak: B

Kaynak; https://www.webtekno.com/ortadan-kaybolan-unlu-turk-markalari-nerede-h138497.html

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Simtel’den Aycell’e: Sessiz Sedasız Ortadan Kaybolan Ünlü Türk Markalarına Ne Oldu?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.