Türkiye, Yapay Zekâ Teknolojilerinde Dünya Ülkelerine Kıyasla Hangi Etapta?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaşadığımız toplumun birçok tarafını kökten dönüştürme potansiyeline sahip olan yapay zekâ teknolojileri her gün gelişiyor. Diğer içeriklerin konusu olabilecek yapak zekânın doğuşu ve bugüne kadarki ilerleyişini şimdilik bir kenara bırakacak olursak, yapay zekâ teknolojilerini deneyimlemek heyecan verici.

Otonom otomobiller, dataya sahip olmak ve bilgiyi bizim yerimize yapak zekânın yorumlaması, bizlerle interact edebilen robotlar, elhasıl bilişsel yetenek ve zekâmızı aşan bir teknolojiye hâkim olmak, geleceği heyecanlı kılıyor.

Ancak dünya ülkeleri ve Türkiye bu potansiyelin tam olarak neresinde?

Yapılan bir rapora göre yapay zekâ yarışında varsayım edileceği üzere ABD, Çin ve İngiltere birinci üçte yer alıyor. Hindistan ve Singapur’un da yer aldığı yapak zekâ yatırımları listesindeki ilk 10 ülke arasında maalesef Türkiye yer almamış.

Amerika Birleşik Devletleri, 2013’ten bu yana toplamda 4.643 şirkete neredeyse 249 milyar dolar yatırım yaparak yapay zekâ yatırımlarının öncüsü olmaya devam ediyor. Çin, 95 milyar dolar ile ABD’yi takip ediyor. İngiltere ise 18 milyar dolar ile 3’üncü sırada yer alıyor. Yapılan yatırımlar ortasında sağlık, data idaresi, fintech, siber güvenlik ve bilgi güvenliği gibi kategoriler bulunuyor.

Dünya ülkelerinin yaptığı yapay zekâ yatırımlarını belirten listede Türkiye yer almıyor.

Hatırlanacağı üzere Türkiye’de 2021 yılında çıkan ve 2025 gayeli Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi inisiyatifinde oluşturulan yapay zekâ strateji belgesinin çok değerli olduğunu vurgulamak isterim lakin 2025 yılına kadar tam olarak neler yapıldı yahut hangi gayelerin gerçekleştirildiğinin kamuoyuna kurumların kollektif olarak anlatması gerektiğine inanıyorum.

Dünya ülkelerinin yapay zekâ atılımları bir yana, Türkiye için araştırmalarımı sürdürürken bu mevzuda Türkiye’de kurulan ve Avrupa’da kelam sahibi olan, şu anda 230 üyesi bulunan Yapay Zekâ Siyasetleri Derneği (AIPA) ile görüştüm.

Zafer Küçükşabanoğlu

Dernek Lideri Zafer Küçükşabanoğlu ile görüşme bahtı elde ederek Türkiye’nin yapay zekâ pozisyonunu daha uygun anladım. Küçükşabanoğlu, görüşmemizde Türkiye’nin yapay zekâya artık magazinsel bakmaması gerektiğinin altını çizdi ve kesinlikle bir an evvel ülkemizin yapay zekâ alanında “aksiyon” alması gerektiğini vurguladı.

Küçükşabanoğlu şunları anlattı: “Türkiye’de değerli bir potansiyel olan 0-21 yaş ortası 27 milyon genç nüfus var. Evvel herkese yapay zekâyı anlatmamız gerekiyor. 0-21 yaş ortası 27 milyon gencimizin yapay zekâya olan ilgisini raporlarımızda gözlemliyoruz.

Bizim, bu ilgiyi bilgiye çevirmemiz gerekiyor. Yapay zekâ, güç demek. Türkiye’de 208 üniversite var. Bunların yalnızca 6’sında yapay zekâ mühendisliği kısmı var. Her alanda olduğu üzere yapay zekâ alanında da önceliğimiz eğitim olmalı ve bu alanda seferberlik başlatılmalı.

Zafer Küçükşabanoğlu

Yapay zekâ stratejimiz için 2025 yılına kadar bir amaç konulmuştu. Vakit çabuk geçti. İlgili evrakın güncellenmesi gerekiyor ve 10 yıllık olarak oluşturulması gerekiyor.

Yapay zekâ ile herkesin ilgilenmesi gerekiyor. Bizim, bu yolda Türkiye’de yapay zekâ üniversitesi açılması için bir teklifimiz var. Lisansüstü olsun istiyoruz. Sıhhat ve tarım üzere Türkiye’nin öncü alanlarına entegre olsun. Gençlerimizin ilgisini bilgiye çevirmeliyiz. Bunu topyekûn yapabilirsek dünya sıralamalarında birinci 10’a gireriz.”

Türkiye’nin yapay zekâ konusunda dünyadaki yerini Sayın Zafer Küçükşabanoğlu ile ele aldık. Webtekno olarak yapay zekânın değerini sık sık vurgulamaya devam edeceğiz. Pekala sizin bu mevzudaki görüşleriniz neler?

Yapay zekâ konusundaki başka içeriklerimiz:

Kaynak; https://www.webtekno.com/turkiye-yapay-zeka-teknolojileri-h138690.html

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye, Yapay Zekâ Teknolojilerinde Dünya Ülkelerine Kıyasla Hangi Etapta?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Birmalumat.com - Haber ve Teknoloji Dünyasının İncisi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin