Boykot Edilmesiyle Gündemde Olan Starbucks’ın Neden İsrail’de Hiç Şubesi Yok?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Amerika merkezli bir kahve zinciri olan Starbucks, Filistin için düzenlenen boykot listelerinde bir numarada yer alıyor. Üstelik bu boykotlar, şubelerde oturanlara ve çalışanlara yönelik fizikî müdahalelere kadar varmış durumda.

Türkiye’de 663 tane şubesi bulunan Starbucks’ın hiç şubesi olmadığı Orta Doğu ülkelerden biri İsrail. Boykotun odak noktası olmasıyla bu durum sizce de biraz şaşırtan değil mi? Gelin bir de sebebine bakalım.

1971’de, ABD’de üç arkadaşın bir ortaya gelerek oluşturdukları bir şirket Starbucks.

Jerry Baldwin, Gordon Bowker ve Zev Siegl isminde üç arkadaşın küçük lakin argümanlı bir teşebbüs olarak başladıkları bu bölümde aslında fark etmeden şu an dünyanın en büyük kahve zincirini oluşturdular. Lakin şirketin büyümesinde temel rolü olan isim Howard Schultz’dır. Schultz, Starbucks’ın çağdaş muvaffakiyet öyküsünde kıymetli bir figürdür. 1980’lerin başında İtalya’da kahve kültürünü deneyimledikten sonra, Starbucks’ın kurucularıyla bir ortaya gelerek fikir ortaya attı.

İlk başta Starbucks, yalnızca kahve çekirdekleri ve materyalleri satan bir mağaza olarak faaliyet gösteriyordu. Ancak Schultz, İtalya’da gördüğü kafe kültüründen etkilenerek, kahve içme tecrübesini bir kafe atmosferine taşıma fikrini öne sürdü.

Starbucks’ın kurucuları bu fikre sıcak bakmadı.

Howard Schultz

Schultz, bu engellemelere karşın vakit içinde şirketi satın alarak Starbucks’ın başına geçti, şirketin genişlemesini ve global bir kahve markası olmasını sağladı. Onun liderliğinde gelişen şirket, şu anda dünyanın bir numarası hâline gelmiş durumda. Zati tenkitlerin odak noktası da Schultz ile başlıyor. Zira kendisi Yahudi bir iş insanı.

Peki öncelikle neden Starbucks boykotun odağı hâline geldi? Alenen İsrail’i desteklediğine dair bir açıklama mı yapıldı?

Bu fikrin oluşmasında en kıymetli etken, kurucusunun Yahudi kökenli olmasıdır.

Howard Schultz’ın Yahudi kökenli olmasının yanında ABD’nin de İsrail-Filistin Savaşı’nda İsrail’e yakın olan tavrı, bu olguları ateşleyen sebeplerdir. Bir başka sebep ise Starbucks’ın, Filistinlilere dayanak iletileri paylaşan ‘Starbucks Çalışanları Sendikası’ isimli oluşuma karşı türel adımlar atacağını açıklamasıydı.

Bu olayı da kısaca hatırlatalım. 9 Ekim’de Starbucks çalışanlarının içinde bulunduğu ‘Workers United’, Filistin’e dayanışma bildirisi yollamıştı. Bu olayın akabinde Starbucks, şirket imajını zedeleyip müşterilerde öfke yaratma savıyla sendikaya dava açtı.

Bu olay, bilhassa ABD basını olmak üzere dünya genelinde geniş yankı uyandırdı.

Starbucks Genel Müdür Yardımcısı Sara Kelly, sendikanın Filistin’e dayanak iletisi içeren paylaşımına dair açıklamalarda bulundu. Şirketin web sitesinde 11 Ekim tarihinde yayımlanan açıklamada şu tabirlere yer verildi:

‘Değerli iş ortağımız, önder takım olarak, bu hafta İsrail ve Gazze’de yaşanan dehşetli terör hareketleri, artan şiddet ve nefretin akabinde hayatını kaybeden, yaralanan, yerinden edilen ve etkilenen saf insanlara en içten taziyelerimizi bir kere daha iletmek istiyoruz. Starbucks, nefreti, terörü ve şiddet hareketlerini açıkça kınamaktadır.’

Starbucks, kurucusu Howard Schultz’un İsrail’e mali destek sağladığı savlarını resmî web sitesinde şu biçimde bir açıklamayla yalanlıyor:

‘Bu muhakkak yanlış bir bilgidir. Starbucks yahut Howard, İsrail hükûmetine ve/veya İsrail ordusuna finansal dayanak sağladığına dair dolaşan söylentiler katiyetle yanlışsız değildir. Starbucks, halka açık bir şirket olduğundan, her yıl yapılan kurumsal bağışları bir vekâlet beyanı aracılığıyla açıklamak zorundadır.’

Starbucks’ın İsrail’de açtığı şube, varlığını 2001 ile 2003 yılları ortasında sürdürdü.

İsrail’de rastgele bir Starbucks şubesi olmamasının nedeni olarak, şirketin yaşanan ve süregelen operasyonel dertleri gösteriliyor. Günümüzde Starbucks’ın İsrail’de faaliyet gösteren faal bir şubesi yok.

Starbucks, dünya genelinde süratle artan şubelerini bölgesel olarak yönetmeyi tercih etmiştir. Türkiye’nin de dahil olduğu Orta Doğu bölgesi; Bahreyn, Mısır, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Fas, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve hatta Kuzey Afrika, Alshaya Grubu’na aittir.

Kuveyt merkezli Alshaya Grubu, Starbucks’ın iş ortağı olarak 1999’dan beri faaliyet gösteriyor. Türkiye’deki Starbucks şubeleri de aslında bu küme tarafından yönetilmekte olup finansman takviyesini kendisinden almaktadır.

İsrail’de birinci Starbucks şubesinin, Kuveyt merkezli olması nedeniyle boykot edilerek kâr elde edememesi üzerine kapatıldığı söyleniyor.

İddialara nazaran Starbucks, İsrail’deki öteki Arap ülkelerindeki pazarı kaybetmemek ismine İsrail’den çekilmiş. Ancak Starbucks, İsrail’de şube açmama kararının politik bir sebep olmadığını savunuyor.

Şirkete nazaran asıl sebep, İsrail’in kahve kültürü ile şirketin uyumsuzluğundan kaynaklanmaktadır. Yani sebep büsbütün damak zevki! İsrail medyasındaki haberlere bakıldığında da ülkede Starbucks’ın olmaması politik bir nedenden çok kendilerinin yeme-içme alışkanlıklarıyla alakalı.

Dünya genelindeki yüz binlerce ortakları, yöneticileri farklı bahislerde çeşitli görüşlere sahip. Bu inanç çeşitliliği ne olursa olsun Starbucks, her vakit apolitik bir kuruluş olduğunu sav ederek temel prensibini tarafsızca sürdüreceğini yineliyor.

Kaynaklar: Jpost, Haaretz, Jewish Report

Kaynak; https://www.webtekno.com/starbucks-israil-h138591.html

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Boykot Edilmesiyle Gündemde Olan Starbucks’ın Neden İsrail’de Hiç Şubesi Yok?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Birmalumat.com - Haber ve Teknoloji Dünyasının İncisi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin