Yapay Zekânın Önde Gelen İsimlerinin Yaptığı Açıklamaları Duyunca, “Keşke Yalnızca İşimizi Çalsa” Diyeceksiniz

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Muhtemelen “Biz alışkınız bu türlü açıklamalara.” diyerek girdiğiniz bu içerikte maalesef beklediğinizden fazlasını göreceksiniz. Çünkü her ne kadar toplumsal medyanın her köşesinde “Yapay zekâ işimizi elimizden alacak.” ve “Yapay zekâ sonumuzu getirecek.” üzere tartışmaların ötesinde olan bir hususla karşı karşıyayız.

Bunu dememizin sebebi, kaygı verici ve ürkütücü açıklamalardan bahseden şahısların toplumsal medyadaki komplo teorisyenler olmaktan çıkmış olması. Geçtiğimiz aylarda, önde gelen yapay zekâ modellerinin en temelindeki kişi olarak tanıyabileceğimiz Geoffrey Hinton’ın 60 Minutes programına konuşmasıyla birlikte bu hususun nasıl bir gizem içinde olduğunu görmüştük.

Geoffrey Hinton kim ve tam olarak ne demişti?

Derin öğrenme kavramının öncülerinden olan Hinton sayesinde bugün kullandığımız ChatGPT’nin temelleri atıldı diyebiliriz. Fazla biyografiye girmeden söyleyebileceğimiz bir öteki şey de günümüzdeki üretken yapay zekâ araçlarının bu vakitlere gelmesinde çok büyük hissesi olan birisi Hinton.

Daha evvel Google bünyesinde çalışmış olan akademisyenimiz, son periyotta yapay zekânın çok süratli ve denetimsiz gelişmesine dikkat çekmişti. Bakın, bunu söyleyen kişi, kelam konusu modellerin ortaya çıkmasındaki en büyük sorumlulardan. Natürel ki bunu suçlamak için belirtmiyoruz. Modelleri geliştiren bireylerin bile bunların nasıl büyüdüğünü tam olarak bilmediğinin altını çiziyoruz.

“GPT üzere modellerin tam olarak nasıl çalıştığını bilmiyoruz.”

Verdiği röportajda Hinton, sadece öğrenme algoritmasını kurduklarını, ancak bu algoritmadan ilerleyen yapay zekânın ne yaptığından tam olarak emin olmadıklarını söyledi. Ayrıyeten Hinton, bunu evrimin prensiplerine benzetmişti. Devamında ise üretilen bu algoritmanın bilgiyle etkileşime geçtiğinde karışık nöral ağlar ürettiğini ve bu ağların şu an elimizde olanlar üzere hayli fonksiyonel olduğunu söylüyor. Ama kendisinin de belirttiği üzere bunu nasıl yaptıkları hakkında bir fikrimiz yok.

Her şeyin temelini atan kıymetli isimlerden birisi bu türlü konuşunca da kelam konusu alana yönelik kaygılar ortaya çıkmaya başlıyor. Çünkü “Yapay Zekânın Godfather’ı” diye nitelendirilen Geoffrey Hinton, tıpkı vakitte bu alanın süratli ve denetimsiz halde büyümesinden şikâyetçi. Bu bahsin yanında yapay zekânın insanları manipüle etmede başarılı olacağı konusunda da daima ikazlar yapıyor.

Benzer açıklamaları farklı kıymetli isimlerden de duymuştuk.

Sam Altman ve Ilya Sutskever

Son günlerin en tartışmalı isimlerinden, OpenAI’ın kurucu ortağı Ilya Sutskever, daha evvel makinelerin insanların zekâ düzeyini aşacağını ve buna hazırlıklı olmamız gerektiğini belirtmişti. Bizim göremeyeceğimiz şeyleri yapay zekâlı makinelerin görebileceğini de söyleyen Ilya’nın ağzından çıkan en garip şey, insanların yapay zekâyla birleşebilecekleri argümanıydı.

Yapay zekânın denetimli büyümesi üzerine çalışmalar yapıldığını belirten Ilya, maalesef herkesin bu husus üzerine pek düşmediğini ve gereğince gündeme getirilmediğini belirtmişti. Ayrıyeten bir noktada yarı yapay zekâlı olacak birinci insanlardan biri olabileceğini de söyledi. Ancak vizyonu ne olursa olsun Ilya, yapay zekâyı hür bırakmanın tehlikeli olacağının farkında.

Bu 2 kıymetli ismin yaptığı açıklamalar, durumun “Yapay zekâ, işimizi elimizden alacak.” kanısının çok ötesinde olduğunu gösteriyor.

Zira her ne kadar biz bu evreyi büyük ölçüde geçmiş, gelişmelere uyum sağlandığı sürece geride kalınmayacağının farkına varmış olsak da gelecek olan şeyler tüm insanlığı ilgilendiriyor. 

Örneğin Hinton’ın bahsettiği manipülasyon çalışmaları, dünya genelinde yapılan kıymetli seçimleri büyük oranda etkileyebilir. Ya da yapay zekâ bir yandan sorun çözerken başka yandan denetimsiz bırakılırsa kelam konusu sorunun sıklaşmasına da sebep olabilir.

Bunun için çalışmalar yapan ülkeler de maalesef pek şuurlu olmadığından yalnızca ‘kısıtlamaya’ odaklanıyorlar. Bu açıklamalara bakarak bir çıkarım yaptığımızda, kısıtlamaların bir sorunu çözmeyeceğini görmek çok da sıkıntı değil. Sizin bu mevzudaki niyetleriniz neler?

Kaynaklar: India Today, Independent, ENISA, Nextgov/FCW, 60 Minutes

Durumun örneklerini görebilmeniz ve yapay zekâya daha çok aşina olabilmeniz ismine alttaki içeriklere göz atmayı unutmayın.

Kaynak; https://www.webtekno.com/yapay-zeka-araclari-hakkinda-urkuten-aciklama-h138783.html

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yapay Zekânın Önde Gelen İsimlerinin Yaptığı Açıklamaları Duyunca, “Keşke Yalnızca İşimizi Çalsa” Diyeceksiniz

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Birmalumat.com - Haber ve Teknoloji Dünyasının İncisi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin