1. Haberler
  2. Bilim
  3. Normalde Şen Şakrak Gülebilirken Fotoğraflarda Neden Doğal Bir Şekilde Gülemiyoruz da Kasılıyoruz?

Normalde Şen Şakrak Gülebilirken Fotoğraflarda Neden Doğal Bir Şekilde Gülemiyoruz da Kasılıyoruz?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bazen kendimizi çok beğendiğimiz bir zaman, hemen fotoğraf çekinmek isteriz. Ancak bu isteğimiz, doğal gülümsemediğimiz için kursağımızda kalabiliyor.

Sahiden, insan neden fotoğraf çekinirken doğal gülümsemekte bu kadar zorlanıyor ki?

Gerçek bir gülümseme ile zoraki gülümseme arasındaki fark nedir?

Gerçek bir gülümsemeyi taklit etmeye çalışmak zor olabilir ancak bunu başkasında fark etmek oldukça kolaydır. Yüz ifadelerimiz duygularımızı gösteren birer panodur ve beyinlerimiz gerçek olanı sahte olandan ayırt etme konusunda oldukça yeteneklidir.

Aynı şey, gerçek bir gülümsemeyi sahte bir gülümsemeden ayırt etmek için de geçerlidir. Gerçek gülümseme, iki ana kas hareketiyle karakterize edilir. Zygomaticus major kası, gülümsediğinizde ağzınızı yukarı doğru çeker.

Orbicularis oculi ise gözlerinizin çevresindeki derinin, kırışarak kaz ayağı benzeri kıvrımlar oluşturmasına neden olur. Obicularis oculi’nin iç kısımlarının yalnızca kendiliğinden yaşanan keyif anlarında aktive olduğunu gözlemlenmiştir. Bu kas hareketleri, özellikle zoraki bir gülümsemede genellikle yoktur.

Peki zoraki bir gülümseme neden doğalı kadar etkili değil?

Beynimiz, duygusal ve gönüllü yüz ifadeleri için farklı sinir yollarına sahiptir. Gerçek bir gülümseme, subkortikal çekirdeklerden köken alır. Bu çekirdekler arasında bazal gangliya ve limbik sistem yapıları, özellikle amigdal ve hipotalamus yer alır.

Amigdala, yüz ifadelerini tanıma ve olumlu duygular uyandıran uyaranları işleme konusunda önemli bir rol oynar. Duygular, ekstrapiramidal motor sistemi tarafından düzenlenen otomatik ve istemsiz hareketlere dönüşür.

Ancak zoraki bir gülümseme, motor kortekste başlar ve gönüllü hareketlerden sorumlu piramidal motor sistem aracılığıyla yönlendirilir.

Yani fotoğraf çekerken ideal bir gülümseme hedeflediğinizde, beyniniz komutunuzu takip eder ve yüz kaslarınıza bir gülümseme oluşturması talimatını verir.

Gerçek bir gülümsemeyi taklit etmek mümkün müdür?

Bu sorunun cevabı karmaşık olabilir. Gerçek bir gülümseme, beynin derin duygusal merkezlerinden kaynaklandığı için duyguları gerçekten hissetmeden aynı etkiyi yaratmak zor olabilir.

Fotoğraflarda doğal bir gülümseme yakalamak istiyorsanız, gerçekten mutlu anlar yaşamak ve bu anları hatırlayarak gülümsemek en iyi çözüm olabilir.

Kaynak: ScienceABC

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Normalde Şen Şakrak Gülebilirken Fotoğraflarda Neden Doğal Bir Şekilde Gülemiyoruz da Kasılıyoruz?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Birmalumat.com - Haber ve Teknoloji Dünyasının İncisi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin