1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Yazı Turada İhtimallerin Yarı Yarıya Olduğunu Sanıyorsanız Bir Hayli Yanılıyorsunuz! Peki %50 Değilse Kaç?

Yazı Turada İhtimallerin Yarı Yarıya Olduğunu Sanıyorsanız Bir Hayli Yanılıyorsunuz! Peki %50 Değilse Kaç?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu içeriği okuyana dek ihtimalinizin eşit olduğunu düşünerek çevrenizdeki herkesle gönül rahatlığıyla yazı tura atmış olabilirsiniz. Ama ne yazık ki gerçek çok farklı.

Peki bu işin aslı ne?

Amsterdam Üniversitesi’nden bir araştırma grubu, bu soruya cevap verebilmek için kolları sıvadı.

Araştırmacılar, 46 farklı para birimi kullanarak toplamda 350.757 atış yaptı ve madenî paranın üst yüze gelen tarafını para henüz ellerindeyken ve atış sonrasında kaydetti. 

Sonuç, hiç beklenmedik türdendi. Şöyle ki madenî paranın atılmadan önce yukarı bakan tarafının, atıldıktan sonra da yukarı bakma olasılığının yaklaşık %51 olduğu ortaya çıktı. 

Yani madenî parayı atmadan önce eğer yukarı yüzünde tura varsa atıldıktan sonra da tura gelme ihtimali %51’dir. Yine eğer elinizdeki para yazıdaysan attıktan sonra %51 ihtimalle yazı gelecektir.

Aslında yazı-tura atışlarının adil olup olmadığı, önceki yıllarda da araştırılmıştı.

Madenî paraların bir tarafının, diğerinden ağır olması sebebiyle atış sonucunun adil olmadığı düşünülüyordu. Fakat 2007’de Kaliforniya ve Stanford üniversitelerinden bilim insanları, simetrik bir para ile durumun yine aynı olduğunu tespit etti.

Yani madenî para yüzlerinin birinin diğerinden ağır olması da sonucu değiştirmedi. İhtimal yine %51’deydi. Bunun sonucu olarak düşme eğiliminin, madenî paranın normali ile açısal momentum vektörü arasındaki açıya bağlı olduğu belirlendi.

Sonuç olarak araştırmacılar, yazı-tura atışlarının küçük bir farkla adil olmadığını ancak yine de seçim yapılırken yukarı bakan tarafın görülmediği durumlarda bu eşitsizliğin göz ardı edilebileceğini düşünüyor. Sizin fikriniz ne yönde?

Kaynaklar: Tubitak Bilim Genç, New Scientist

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yazı Turada İhtimallerin Yarı Yarıya Olduğunu Sanıyorsanız Bir Hayli Yanılıyorsunuz! Peki %50 Değilse Kaç?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Birmalumat.com - Haber ve Teknoloji Dünyasının İncisi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin