1. Haberler
  2. Türkiye
  3. Gök Gürültülerinin Birbirinden Farklı Sesler Çıkarmalarının Arkasındaki Bilimsel Sebepler

Gök Gürültülerinin Birbirinden Farklı Sesler Çıkarmalarının Arkasındaki Bilimsel Sebepler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gök gürültüleri kimi zaman “Boom!” kimi zaman ise “Clap!” sesi çıkarır. Elbette bunlar dışında farklı sesler duymak da mümkündür.

Gelin bu ses farklılıklarının nedenlerine bakalım.

Gök gürültülerinin neden farklı sesler çıkardığını anlamamız için ses bilimini anlamamız gerekir.

Gök gürültüleri konusundaki kilit nokta, fırtına sırasında pozitif ve negatif yüklü parçacıkların farklı yerlerde birikmesi ve ardından havada zikzak çizerek hareket etmeleridir. 

Şimşek olarak bildiğimiz bu yeniden dengeleme sırasında meydana gelen dev elektrik akımı, saniyeden çok daha kısa bir sürede küçücük bir hava kanalından geçer. 

Devamında çevredeki havayı anında ve aşırı bir şekilde ısıtır. Ayrıca hava sıcaklığının artması aynı zamanda hava basıncını da arttırır ve şok dalgası biçiminde dışarı doğru bir patlama gerçekleşir.

İşte bu ani patlama, gök gürültüsünün ta kendisidir.

Gök gürültüsünün sesi, nereden geldiği belirsiz olan ve inanılmaz bir frekans aralığı içeren belirginliktedir. Aynı özellikler, bir balonun patlamasına ve süpersonik bir jetin patlamasına benzer. Bu sebeple tüm şok dalgaları, ilginç şekilde benzer sesler çıkarır. 

Ek olarak şok dalgaları, havada ilerledikçe enerjisini kaybeder ve dalgaların yüksek frekansları, düşük frekanslarına göre daha hızlı yayılır. Yani yıldırımdan ne kadar uzaktaysanız sesin başlangıcı o kadar düşük seviyede duyulur.

Böylece keskin bir alkış yerine rezonanslı bir patlama duymanız mümkün olur.

Şimşekler ilerledikleri yol boyunca; tepeler, dağlar, ağaçlar ve bulutlarla kesişerek yankılanır ve böylece onları daha uzun hatta daha düşük perdeli gürlemeler şekilde duyabilirsiniz.

Kaynaklar: MinuteEarth, Library of Congress

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Gök Gürültülerinin Birbirinden Farklı Sesler Çıkarmalarının Arkasındaki Bilimsel Sebepler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Birmalumat.com - Haber ve Teknoloji Dünyasının İncisi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin