Bütün hayvanların enerji depolaması gerektiği için uyuduğunu varsaysak da bazılarının uyuduğunu hiç göremeyiz. Mesela böcekler.
Sahiden, hep pıtı pıtı bir yerden bir yere gitmeye çalıştığını gördüğümüz böcekler de uyur mu? Hemen cevaplayalım.
Döngüleri insanlardan farklı.
Evet, böcekler de uyuyor ancak uyku döngüleriyle şekilleri insanlardan daha farklı. Günün belirli zamanlarında daha az aktif hâle geliyorlar. Hareketleri azalıyor ve metabolizmaları yavaşlıyor. Enerji tasarrufu yapıyorlar.
Enerji depolarını yenileyip hazır hâle geliyorlar. Uykudan ziyade “dinlenme” de diyebiliriz yani. Bu uyku döngüsü ise türlerine göre değişebiliyor. Bazıları gece aktifken (diurnal), bazıları gece aktif (nocturnal) oluyor. Örneğin kurtlar yaprak yemek için güneşin batmasını bekliyorlar çünkü avcıları tarafından yem olabilirler. Öte yandan gündüz uyanık olanlar genellikle polenle besleniyor.
Bazı böceklerin ise tam olarak uyuyup uyumadığı bilinmiyor. Mesela kelebeklerin sıcaklık belirli bir seviyeye düştüğünde dinlendiği biliniyor ancak bilim insanları bu esnada gerçekten uyuyup uyumadıklarından hâlâ emin değil.
Nerelerde uyuyorlar peki?
Sıcaklık, ışık ve diğer çevresel faktörler; böceklerin dinlenme koşullarını etkileyebiliyor. Mesela karanlık ve serin ortamlarda daha uzun süre uyuyabiliyorlar. Ayrıca genellikle onları avlama potansiyeli olan yırtıcıların erişemeyeceği yerlerde dinleniyorlar.
Kısacası böcekler de biz ve diğer hayvanlar gibi uyuyor fakat süreleri ve uyku şekilleri biraz daha farklı. Türden türe de değişiklik gösterebiliyor.