1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Avrupa Birliği’nde Yapay Zekâ Yasası Yürürlüğe Girdi

Avrupa Birliği’nde Yapay Zekâ Yasası Yürürlüğe Girdi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa Parlamentosu, “AB Yapay Zekâ Yasası” olarak adlandırılan ve yapay zekâ konusunda önemli bir dönüm noktası olan yasal düzenlemeyi onaylamıştı. Bu yasa ile birlikte üretken yapay zekâ geliştiricileri, modellerini piyasaya sürmeden önce inceletecek. Sosyal puanlama sistemleri kullanılamayacak, kamusal alanda akıllı kameralar ile yüz tanıma uygulamaları yasaklanacak. 

Bu düzenleme ile birlikte, spam filtresi veya bilgisayar oyunları gibi düşük seviye yapay zekâlara izin verilecek ancak bankacılık, havayolu şirketleri gibi konularda ise şeffaflık esasıyla botlar kullanılabilecek. Otonom araçlar veya robotik cerrahi gibi yüksek riskli yapay zekâlar ise katı kontrollere tabi olacak. 

Hükümler, 2026 yılında kadar uygulanabilir olacak

Avrupa Birliği, yapay zekâ alanındaki ilk düzenlemeleri 2020 yılında sunsa da tarihte ilk defa parlamentodan konuyla ilgili bir yasa geçmiş oldu. Bu değişiklikler ChatGPT, Gemini gibi yapay zekâ modellerini de etkileyecek. Yasanın hedefinde ilk anda büyük yapay zekâ teknolojisi üreticileri yer alacak. 

Yasada yer alan hükümlerin çoğu 2026 yılının ortasına kadar tamamen uygulanabilir olacaksa da, biyometrik verilerle izleme gibi amaçlarla yapay zekâ kullanımı yasaklar altı ay gibi kısa bir sürede gerçekleştirilecek. Ayrıca deepfake için kullanımı engelleme, sohbet botlarının iletişim kalitesi gibi konularda şeffaflık öncelikli düzenlemeler yürürlüğe girecek. 

Yapay zekânın hızlı ilerleyişine sonunda kural yapıcılar yetişmeye başlamış gibi görünüyor. Sizce başka düzenlemeler olmalı mı? Yorumlarınızı bekliyoruz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Avrupa Birliği’nde Yapay Zekâ Yasası Yürürlüğe Girdi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Birmalumat.com - Haber ve Teknoloji Dünyasının İncisi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!