Onların çığlıklarının ardında pek çok farklı sebep var.
Bir daha martı çığlığı duyduğunuzda nedenlerini bileceğiniz için daha farklı bir şekilde dinleyeceğinize eminiz.
Martılar, çığlıklarıyla çeşitli mesajlar iletiyorlar.
Bu çığlıklar, onların sosyal yapılarını sürdürmelerine yardımcı oluyor. Martılar arasında güçlü bir iletişim ağı var ve sesler bu ağın en önemli parçalarından biri. Çiftleşme döneminde erkek martılar, dişilere kur yapmak için yüksek sesle çığlık atıyorlar ve bu çığlıklar, potansiyel eşlerine kendilerini tanıtmanın ve rekabet ettikleri diğer erkekleri uzaklaştırmanın bir yolu oluyor.
Yaşam alanlarını savunmak için de çığlık atıyorlar.
Sahil boyunca sıkça duyduğumuz bu sesler, diğer martılara ve potansiyel tehditlere “Bu alan benim!” mesajı veriyor. Özellikle yuvalama döneminde, yumurtalarını ve yavrularını koruma içgüdüsüyle daha sık ve yüksek sesle çığlık atıyorlar.
Bu davranış da martıların hayatta kalma stratejilerinin bir parçası ve kuşlar arasında oldukça yaygın.
Yiyecek bulma ve paylaşma diğer sebepler arasında.
Martılar, yiyecek bulduklarında da çığlık atabilirler. Buldukları yiyeceği diğer martılarla paylaşmak veya onları uyarmak için bu sesi kullandıkları da oluyor. Grup hâlinde avlanırken veya beslenirken, çığlıklar aslında koordinasyon sağlıyor. Bu şekilde de daha etkili yiyecek bulabiliyorlar ve paylaşıyorlar.
Martıların çığlık atmasının bir diğer nedeni de çevresel faktörler ve stres.
Gürültülü ortamlarda, martılar daha fazla çığlık atarak stres tepkisi verebilirler. Ayrıca insan faaliyetlerinin yoğun olduğu bölgelerde, martılar daha sık ve yüksek sesle çığlık atabilirler. Bu durum, onların rahatsızlık seviyelerinin bir göstergesi.
Sahilde martı çığlıklarını duyduğunuzda, artık bu seslerin ardındaki bilimsel nedenleri biliyorsunuz. Denizlerin gizemli bekçileri martılar, sesleriyle de doğanın ritmine katkıda bulunuyorlar.