1. Haberler
  2. Yaşam
  3. İç Organlarımız Bize Bu Kadar Yakın Olmasına Rağmen Neden Çalışma Seslerini Duyamıyoruz?

İç Organlarımız Bize Bu Kadar Yakın Olmasına Rağmen Neden Çalışma Seslerini Duyamıyoruz?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vücudumuzun içinde sürekli çalışan bir mekanizma var. Kalbimiz, akciğerimiz, midemiz, bağırsaklarımız, karaciğerimiz… Kısacası tüm organlarımız bir makine gibi sürekli çalışıyor.

Fakat seslerini duyamıyoruz. Evet, bazen çok heyecanlandığımızda kalbimizin sesi kulaklarımızda yankılanıyor veya karnımız gurulduyor ancak bunlar dışında neredeyse hiçbir şey duyamıyoruz. İyi de neden?

Organlarımız, tahmin ettiğimizden daha düşük seste çalışıyor.

İç organlarımız çalışırken çok düşük seviyelerde sesler çıkarıyor. Steteskop gibi cihazlarla duyulabilse de kendi kulağımızla doğrudan duyabileceğimiz kadar yüksek sesli değiller.

Bunun yanı sıra beynimiz; sürekli maruz kaldığı sesleri filtreliyor. Örneğin bir kafede oturuyorsanız bir süre sonra yoldan geçen araba seslerini fark etmezsiniz. İç organlarımızın sesi de çok düşük frekanslarda ve sürekli olduğundan beynimiz bu sesleri pek algılamıyor.

Evrimsel sürecin de etkisi var.

Adaptasyon ve evrim sürecimizde vücudumuz, hayatta kalmak ve çevresel tehditleri algılamak için dışarıdan gelen seslere çok daha duyarlı bir biçimde evrimleşti. İç organlarımızın sesleri, vücudumuzun normal bir parçası olduğundan algılamamız için özel bir gereksinim yok.

Son olarak, kulaklarımız dış ortam seslerini algılamak üzere evrimleştiğinden; cilt, kaslar ve diğer dokularla çevrelendiği için hem seslerin dışarı çıkması zorlaşıyor hem de kulak tarafından algılanması. İşte tüm bu sebeplerden dolayı iç organlarımız her ne kadar hiç durmadan çalışıyor olursa olsun, seslerini duymamız pek mümkün değil.

Kaynaklar: Biology Stack Exchange, Zuckerman Institute

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İç Organlarımız Bize Bu Kadar Yakın Olmasına Rağmen Neden Çalışma Seslerini Duyamıyoruz?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Birmalumat.com - Haber ve Teknoloji Dünyasının İncisi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin